Większość Polaków popiera badania nad żywnością zmodyfikowaną

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Prawie 70 proc. społeczeństwa polskiego uważa prowadzenie badań biotechnologicznych i genetycznych nad żywnością za celowe – wynika z raportu opublikowanego w kwartalniku "Biotechnologia".

Badania zostały przeprowadzone w 2000 r. przez Ośrodek Badań Opinii Publicznej w ramach projektu "Life Sciences European Society", który finansuje Unia Europejska i Komitet Badań Naukowych.

90 proc. Polaków chce, by prace biotechnologiczne były kontrolowane i nadzorowane przez odpowiednie władze, przy czym władze religijne nie powinny mieć zdaniem zapytanych wpływu na tworzenie w tej dziedzinie norm prawnych. Jednak tylko połowa społeczeństwa popiera dyskusje na temat biotechnologii, a około 30 proc. uważa je za stratę czasu.

Około 55 proc. Polaków deklaruje chęć zakupu żywności modyfikowanej genetycznie, ze względu na lepsze walory odżywcze. Przedłużona trwałość tej żywności skłoniłaby do zakupu 47 proc., a niższa cena 40 proc. społeczeństwa. Jednak 31 proc. nie kupiłoby takiej żywności.

Z przeprowadzonych badań wynika też, że co siódmy Polak deklaruje zainteresowanie biotechnologią.

Najbardziej pozytywnie nastawioną do żywności genetycznie zmodyfikowanej grupą społeczną są ludzie młodzi, dobrze sytuowani i wykształceni.

W Polsce informacje na temat żywności genetycznie modyfikowanej pojawiły się zaledwie parę lat temu. W związku z tym z inicjatywy grupy naukowców 5 października 1999 r. powstało Biuro Informacyjne ds. Żywności Genetycznie Modyfikowanej.

Wszyscy zainteresowani mogą w nim uzyskać informacje dotyczące nie tylko żywności genetycznie zmodyfikowanej, ale także rozwiązań prawnych regulujących rozwój biotechnologii w niektórych krajach.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*